Laboratorní frézy Komet.

21. 8. 2009

V nabídce firmy Komet je několik typů tvrdokovových fréz pro užití v zubních laboratořích. Jednotlivé řady se liší tvarem břitů a jsou určeny pro různé materiály. V každé řadě je několik tvarů.

Frézky E jsou základními nástroji s univerzálním použitím pro tvrdé i ušlechtilé kovy, pryskyřice i sádru. Středně jemné ozubení se střídavě přesazenými břity zaručuje vysokou trvanlivost nástroje a příjemné používání, protože vytvářené piliny mají zrnitý, tedy ne jehličkovitý charakter. Břity jsou levotočivé pro zvýšení stability a komfortu. Univerzální frézy jsou i pod označením EA a EC.
Frézy EF jsou doplněním základních fréz E s jemnějším křížovým sekem, jsou určeny pro obecné i drahé kovy, pryskyřice i sádru. Jsou vhodné pro závěrečné opracování před leštěním.
Frézky SGFA jsou určeny pro opracování sádry. Mají levý chod ozubení, takže mikromotor je fixován směrem do ruky, tím je zajištěna lepší stabilita a také prach je odváděn směrem od ruky. Frézy pro sádru a případně i pro akrylátové pryskyřice jsou také pod označením GE a GEA
Frézky UK jsou určeny pro fazetovací materiály, tedy kompozity a keramiku před vypálením glazury.Velmi jemný křížový sek zaručuje hladký povrch, kvalitnější než při broušení diamantem a kvalitní přechod mezi kovovým povrchem a fazetovacím materiálem.
Frézky UM jsou určeny pro drahé i obecné kovy. Křížový sek patentovaného tvaru umožňuje větší odběr materiálu při zvýšení přítlačné síly a naopak zaručuje hladký povrch při menším tlaku.
Frézky FSQ jsou určeny pro houževnaté materiály, jako jsou drahé kovy a pryskyřice. Jemný křížový sek dobře odvádí piliny a tvar břitů brání nadměrnému zahřívání.
Frézky GSQ jsou určeny pro neplněné pryskyřice a zejména silikonové a ostatní měkké hmoty. Pracovní část se zahřívá, což u použití u silikonových materiálů zvyšuje účinnost.
Frézky GTi jsou určeny především na titan, ale jsou vhodné i pro tvrdé kovy, například skeletových náhrad.
Frézky DF mají speciální použití na kovové povrchy určené k fazetování. Vytvářejí definovaně strukturovaný povrch a zvyšují tím plochu, na kterou se napaluje keramika nebo nanáší kompozit.
Frézky NE a NEF jsou novinkou v nabídce firmy Komet. Jsou určeny pro tvrdé slitiny, zejména chromkobaltové. Frézky NE jsou určeny pro základní opracování a NEF pro dokončovací práce. Oba typy mají nově vyvinuté tvary břitů pro velkou řeznou rychlost a následkem toho vynikající účinnost.
Frézky s označením „L“ na konci, například EL, EFL, jsou určeny pro leváky.
Laboratorní frézy 1 Laboratorní frézy 2