Bone spreading a uzavřený sinus lift

21. 3. 2008

Úspěšnost implantace v kosti se sníženou denzitou, především v postranním úseku maxily, lze zvýšit laterálním zhuštěním kosti, které je doprovázeno rozšířením alveolárního výběžku. Pro tuto proceduru jsou určeny kostní spreadery Dr. Paltiho, OSTMSP (přímé) a OSTMSP A (vyhnuté), které jsou nabízeny v průměrech 2,7; 3,2; 3,7; 4,2 a 5 mm. Pro implantáty o průměru 3,5 mm (Replace® Select Tapered Np) jsou vhodné spreadery o průměru 2,7 mm (kost denzity D4) nebo 3,2 mm (kost denzity D3), pro implantáty o průměru 4,3 mm (Replace® Select Tapered Rp) jsou vhodné spreadery o průměru 3,7 mm.

Kostní tlačky, pushery OSTMPU27 - 50 mají válcový tvar a rovné čelo. Používají se k zavedení augmentačního materiálu do maxilárního sinu při uzavřeném sinus liftu.
V první fázi operace se použijí kostní spreadery na laterální rozšíření kosti a proniknutí kortikalis. Stejným nástrojem, který nemá ostré hrany, se nadzdvihne Schneiderova membrána a pod ní se pusherem natlačí augmentační materiál (Cerasorb smíchaný s krví, případně doplněný autogenní kostí). Nově jsou v nabídce i angulované pushery s kódem OSTMPU A, které jsou určeny pro vytvarování šachty pro válcové implantáty, zejména v mandibule.
Postup
Shavery OSTMSH27 - 50 mají konkávní čelo, takže se jimi snáze vnáší augmentační materiál do maxilárního sinu. Mají ovšem ostrou hranu, proto nesmí přijít do styku se sliznicí sinu kvůli nebezpečí protržení jemné mukózní membrány. Ostrou hranou se snadno prořízne kortikalis antra, ale vlastní proniknutí k mukózní membráně je nutné provést nástrojem s tupým čelem.
Nástroje 1Nástroje 2
Všechny výše uvedené nástroje jsou opatřeny stupnicí pro registraci hloubky šachty 7-10-13-15-18-20 mm.

Při implantacích spojených s uzavřeným sinus liftem je nutné používat fixtury s oblým čelem (například Nobel BiocareTM - Replace® Select Tapered), aby se snížilo nebezpečí protržení Schneiderovy membrány. Nejsou vhodné samořezné implantáty.

Pro všechny osteotomy je určena násadka OSTMGRIFF. Její ergonomický tvar umožňuje dokonalou kontrolu nástroje a poskytuje i možnost razantnějšího zákroku při potřebě proniknutím kortikalis vytvořením částečné fraktury.

IMS kazeta IMDINOST zaručuje dokonalý přehled o nástrojích, jednoduchou manipulaci, údržbu a sterilizaci.
Kazeta
Jednotlivé osteotomy, násadka i IMS kazeta jsou dodávány v setu i samostatně.